Lästips: Fruktbart möte mellan öst och väst


Den amerikanske fysikprofessorn Arthur Zajonc och Dalai lama är båda med i ett projekt om meditationens betydelse i det moderna samhället.

Arthur Zajonc betraktas i dag som en av de mer framträdande förespråkarna för meditation och kontemplation i USA. Han är professor vid Amherst College i Massachusetts och har arbetat med avancerad forskning om bland annat kvantfysik och ljusfenomen.

I snart fyrtio år har Arthur Zajonc även studerat sambandet mellan vetenskap, humaniora och meditation. Två gånger varje dag, morgon och kväll, brukar han me­ditera. Då upplever han en djupare dimension av fenomenet, föremålet eller diktraden han tänker på.

– Det handlar om en dimension som inte är nåbar vid en traditionell observation där jag bara använder mina vanliga sinnen, säger Arthur Zajonc.

Han tycker att förmågan till uppmärksamhet stärks under meditationen, och den emotionella inre balansen förbättras.

– Samtidigt blir man mer positiv och mer öppen för omvärlden, säger Arthur Zajonc.

Under meditationen upplever han en ”nyckfullhet” och ”mångtydighet” som är grunden för genuina upptäckter.

– Fakta och frågeställningar verkar ofta förvirrade och svårgripbara. Under meditationen bringas reda i ”kunskapsröran” och en ny insikt uppstår. Det har jag märkt i min egen forskning.

Arthur Zajonc är aktiv i Center for Contemplative Mind, som bland annat vill stimulera meditation i USA.

– Allt fler inom vården, skolor, forskningen och näringslivet upptäcker meditationens positiva effekter. Inom universitetsvärlden arbetar i dag tusentals lärare och forskare med meditation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar