Sött eller surt ?


Egot är vår identifikation med våra tankar, känslor, åsikter, mentala föreställningar, förhållningsätt osv. Egot är naturligtvis inte den du egentligen är. Egot är din självbild, din sociala mask, det är den roll du spelar. Din sociala mask lever på att bli omtyckt av andra. Den vill styra och lever på att ha makt, för egot lever i ständig rädsla för att inte duga.”

Vägen till befrielse från känslomässigt lidande

Genom att bli medveten om hur sin egna mänskliga natur och hur den fungerar så kan man som först befria sig från sitt egna lidande, vet man inte vem man är och vad ens egna natur är kan man inte heller göra något åt det - Det är en naturlag. Lidandet uppstår av att vi är okunniga om vår egna verklighet. I detta omedvetandets mörker reagerar vi på varje förnimmelse/känsla i kroppen med positivtgillande eller negativtogillande, begär och motvilja.

Allt som vi tänker på och allt som vi betraktar utanför oss själv och i oss själva värderar vi och dömer i vår mentala del av hjärnan, tänkaren/urskiljaren. Resultatet av detta värderande och dömande genererar i olika känslor i våran kropp som antingen positiv eller negativ.

Människan består av två processer, 1. Den fysiska som är helt automatisk och som sköter kroppens alla inre organ som hjärtat, lugnorn osv. Det vi kan göra är att stärka kroppen genom motion, rätt mat och att vi kan styra kroppen vart vi vill, det är det ända vi kan göra. Men framför allt är kroppen en termometer på vad vi tänker på? Alltså tillståndet i sinnet speglar av sig i kroppen. Det vi tänker och värderar uppstår som känslor i kroppen.

Sedan finns det kroppens egna signalsystem som vill tala om för oss om något är bra eller dåligt, hunger, törst och tex, vid stress försämras våran förmåga till 40% och vid lite sömn under lång tid börjar hjärna signalera kanske röster som blixtar förbi i huvudet som bilder, fantasi bilder som inte finns. Det är hjärnas sätt att säga nu får det vara nog. Och om man under lång tid har varit negativ kommer hjärnan att stänga ner serotonin ut-söndringen som gör att vi känner lycka. Depression står innanför för dörren och bara väntar.

Process nummer 2. Är den mentala processen, den tänkande delen av hjärna där vi kan få idéer, fantasier där vi värderar allt och dömer våran verklighet. Egot som det kallas. Alltså "jag" på latin. Varför det kallas egot är för att det är ett falskt konstruerat jag, ett konstruerat jag precis som en film regissör som ska hitta på en historia och ett filmmanus så har vi gjort på samma sätt. Fimen och historien om oss själva. I våran hjärna har vi själva iden om vilka vi är. Vi kallar det identitet eller självbild. Inget fel i att ha det eller känna en viss identitet, det är naturligt. Men du kan aldrig finna vem du är genom att tänka på vem du är.......där fick du en nöt att knäcka.

Men det som är onaturligt är att tro att man är den där identiteten historien om sig själv och att man identifierar sig själv med sina tankar och tror att man är sina tankar och sin egna historia, historian är ju bara något vi har upplevet, det är ju inget som finns längre men ändå går vi omkring och bär på en stor säck av skuld, skam harm till vårat förflutna - "Det här är jag och det är vad jag tycket och tänker om allt" Det är inte du, det är bara vad du har för åsikter och värderingar osv. Här har vi själva mänsklighetens stora bekymmer nummer ett. Tro. Vi tro på våra tankar om oss själva och vi gör upp olika trossystem för att leva efter dem. I naturen finns det inget utrymme för tro, bara i fantasins mentala värld. Men vi kommer till det senare.

Våran hjärna och mentala process, våran tänkande del som vi identifierar oss själv med den som vi tror är vi, rösten i huvudet- Denna röst som vi använder för att navigera oss fram med här i livet sänder hela tiden värdeomdömen och olika dömanden om verkligheten, om vår inre som yttre verklighet och allt detta resulterar i att vi fylls med antingen positiva känslor eller negativa, men det påverkar våran omgivning lika mycket eftersom vårat sinnestillstånd smittar av sig på andra.

“Detta kan liknas vid att vi själva kan välja vilken godisapparat vi vill lägga pengarna i -antingen väljer vi ett positivt tuggummi eller apparaten med negativa tuggummin. Vi har hela tiden valet att själva välja våra känslor och beroende på hur vi värderar det vi tänker på, tänker vi skit så känner vi skit, tänker vi bra så känner vi bra”.

Men om man inte är medveten om sin egna mänskliga natur och vem man är innerst inne så kan man bara få de tuggummin som spontant kommer ut ur tuggummi-maskinen, vi har inte själv någon kontroll om vilken smak tuggummit ska ha. Vi är styrda av en slumpgenerator, likt en sådan de har på en bingohall - Vilket nästa nummer blir kan vi bra gissa och tro oss veta. Precis så levde jag i 38 år av mitt liv, jag bara gissade och trodde.Vi är omedvetna, skulle vi vara medvetna så skulle vi hela tiden kunna styra våra handlingar, känslor och tankar.

Att bygga sitt liv på en tro är som att bygga sitt hus på lös sand utan en stabil grund. Det kan i vilken sekund som helst blåsa bort. Våran tro kan vara bra om man ska gissa sig till något, men vem vill gissa sig till vilken nästa känsla ska bli i våran kropp? som negativ eller positiv och som fräter hål på vårat inre känsloliv? nää ingen egentligen. Men ändå håller vi fast vid vid trossystem och lever på våra gamla utnötta system som bara kan leda till lidandets bojor.

“Se verkligheten som den är, inte som du tror att den är”. Buddha

Det vi reagerar blint på i mörkret är att vi ser verkligheten efter våran egna begränsade tro, vi ser inte verkligheten som den är. Vi är experter på att tolka, värdera och döma vår verklighet. Och i våran ständiga jakt på alla våra begär som vill bli tillfredsställda varje dag 24 tim om dygnet 356 dagar om året som; sex, mat, jobb, hobby, alkohol, shopping, relationer, bekräftelse, tv, träning osv

Denna ständiga tillfredsställelse av våra begär är också en flyktväg . Vi flyr från våra jobbiga känslor som vi har genom att göra olika saker konstant och fylla våra liv med aktiviteter eller fylla oss med substanser som droger eller alkohol – så smiter vi lite från oss själva och våra känslor. Inget fel i detta.

Om man gör det upprepande gånger till år efter år så förstärks och mångfaldigas våra känslor och begären blir starkare och starkare och när vi inte tillfredsställer våra begär, i själva mellanrummet ( mellan ett otillfredsställt begär och ett tillfredsställt begär) så blir livet tråkigt, det kan vi kalla motvilja; ” – va tråkigt livet är, jag måste göra något……… Motvilja är när något inte är som vi vill att det ska vara. Ofta är inget i samhället eller i en negativ människas liv som den människan vill att detta ska vara utom under de korta tillfällena när han tillfredsställer sig själv, annars är det fel på allt och alla, ” – ingen är som jag vill att de ska vara, ingen gör som jag vill att de ska göra……”.

Ok, nu börjar vi se ett mönster. Vi bygger våran tillvaro på en karta med stora hål i, våran karta som vi navigerar oss fram med i livet får vi själva fylla i där hålen tittar fram i kartan, och den rätta vägen får vi tro oss fram till hur vi ska hitta rätt väg. Genom att leva blint efter en karta med hål i gör att i längden kan vi inte styra vad som ska komma till oss som känslomässiga resultat, (om vi ska vara lyckliga eller olyckliga) vi är utanför vår kontroll om det ska bli en positiv känsla eller en negativ. Det är som att stå vid ett chokladhjul och ständigt få nitlotter, vi tröttnar efter ett tag och söker oss till ica och köper oss en chokladask i stället.

“Ingen fiskar utan krok, alla vill ha napp”.

Och att ständigt leva i detta mörkret tvingas den ständig jakt på lyckan fram genom att tillfredsställa sig själv. Vi vill att varje sekund av vårat liv ska generera i lycka och positiva känslor och upplevelser. Vi tvingas göra detta eftersom vi har tappat kontrollen av våra liv och vi inte styr vår egna show längre, vi är känslor-styrda av en person som vi kallar egot. En falsk självbild som vi har skapat och som ständigt är intresserad av att söka lycka genom tillfredställelse på olika begär. Vilket begär det än är så är själva grundtanken att smita från det som är dåligt, negativt. Egot styr vårat liv och gillar inte att vi blir medvetna. Egot livnär sig nämligen på omedvetenhet, eller frånvaro av nuet. Egot älskar att klaga och att trycka ned andra människor för att känna sig bättre,,, och egots favoritkänsla är att känna sig överlägsen andra, men mer o egot senare.

Orsaken till lidandet är karma, den mentala handlingen genom värderande och dömande och den blinda handlingen efter kroppsliga begär som vi ständigt söker tillfredsställelse på och motvilja, livet är tråkigt. När sinnet är medvetet om sina känslorna i kroppen finns inga sådana blinda reaktioner, som spel på lotteri eller slumpmässiga nummer i en bingohall. När Orsaken som skapar lidandet försvinner, så kan inget nytt lidande skapas. Orsaken är egot – jag själv.


mer kommer .... Buddaman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar