Vad är egot 2

Egot 2
Egot i sig är inte fel, bara om du är omedveten om det.
När du kan se egot i dig själv börjar du gå bortom det. Ta inte egot på för stort allvar.
När du kommer på dig själv med att agera utifrån egot, le åt det
Hur kan mänskligheten låtit sig duperats sig det här så länge? Framför allt, kom att egot inte är något personligt. Du är inte ditt ego.
Om du ser egot som ditt eget personliga problem, är det bara ännu ett uttryck för egot.

Brist: Behov av mer
Egot identifierar sig med att ha, men tillfredställelse i att ha är ganska ytligt och kortlivat.
Bakom döljs en djup liggande känsla av otillfredställande, av ofullständighet, av ”inte tillräckligt”.
”Jag har inte tillräckligt än” med vilket egot egentligen menar: ” Jag är inte tillräcklig än”.
Som vi har sett är detta att ha – begreppet ägandet – en illusion skapad av egot för att uppnå en större soliditet och beständighet och för att utmärka sig, göra sig speciell. Men eftersom du inte kan finna dig själv genom att ha, finns det en annan och ännu starkare drivkraft bakom ägandet som har att göra med egots struktur: behovet av mer, vilket vi också kan kalla för ”brist.”

Inget ego kan klara sig särskilt länge utan behovet av mer. Därför är det så att upplevelsen av brist håller egot vid liv mycket längre än upplevelsen av ägande. Egot har behov av att ha mer än vad det behöver ha. Den ytliga tillfredsställelsen i att ha ersätts alltid med en upplevelse av brist. Det är det psykologiska behovet av mer, det vill säga mer saker att identifiera sig med.
Det är ett beroendeframkallande behov, inte ett autentiskt behov.

De som lider av bulimi tvingar ofta sig själva att kräkas så att de kan fotsätta äta. Hos dem är det sinnet som är hungrigt, inte kroppen.
Den här ätstörningen skulle försvinna av sig självt om personen ifråga, i ställer för att identifiera sig med sinnet, kunna komma i kontakt med sin kropp och känna kroppens äkta behov i stället för egots pseudobehov.

De flesta egon har motstridiga behov och önskningar. De vill ha olika saker vid olika tillfällen eller vet kanske inte ens vad de vill, förutom att de inte vill ha det de har: det som är nuet.
Olust, rastlöshet, leda, oro, missnöje är ett resultat av ouppfyllda önskningar, av en brist som inte har åtgärdats.



Egot är en samling återkommande tankeformer och inlärda mentala och emotionella mönster som har blivit ingjutna med en känsla av ”Jag”, en upplevelse av dig själv. Egot uppstår när upplevelsen av din inre varelse, din inre Närvaro, som är en formlös medvetenhet, blandas samman med formalen. Detta är innebörden av identifikation. Det är att glömma sin inre varelse, vilket är den primära villfarelsen, det vill säga illusionen om en absolut separation som förvandlar verkligheten till en mardröm.

Egots kärna
De flesta människor identifierar sig så fullständigt med rösten i huvudet – den ständiga strömmen av ofrivilliga och tvångsmässiga tankar och de känslor som åtföljer dem – att vi skulle kunna säga att dom är besatt av intellektet. Så länge som de är helt omedvetna om det här tror de att de är den som tänker.
Det här är det egostyrda tänkandet/sinnet. Vi kallar det egostyrt eftersom det finns en upplevelse av jag(ego) i varje tanke – varje minne, tolkning, åsikt, synpunkt, reaktion och känsla.
Det här är omedvetenheten, andligt talat. Ditt tänkande, innehållet i ditt sinne, är naturligtvis betingat av det förflutna: din uppfostran, kultur, familjebakgrund osv. Själva kärnan i all tankeverksamhet består av vissa repetitiva och bestående tankar, de känslor och reaktiva mönster som du identifierar dig starkt med . Denna varelse är i själva verket ”””Egot””””


Fortsättning följer,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ursnitt av boken :::::::::En ny jord av Eckhart Tolle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar