Vad är egot ?


När varje tanke helt och hållet fångar din uppmärksamhet, när du identifierar dig så mycket med rösten i ditt huvud och de känslor som åtföljer den, att du förlorar dig själv i varje tanke och varje känsla, då är du fullständigt identifierad med formen (formen är det fysiska verklighetn dit räknas oxå tankarna eftersom du tror du är det dina tankar säger dig :) ) och befinner dig därmed i egots grepp. egot är en samling av återkommande tankeformer och inlärda mentala och emotionella mönster som blivit ingjutna med en känsla av "jag", en upplevelse av dig själv.

Egots kärna
De flesta människor identifierar sig så fullständigt med rösten i huvudet – den ständiga strömmen av ofrivilliga och tvångsmässiga tankar och de känslor som åtföljer dem – att vi skulle kunna säga att dom är besatt av intellektet. Så länge som de är helt omedvetna om det här och tror att de är den som tänker. Men de är fångade i sina tankar.
Det här är det egostyrda tänkandet/sinnet. Vi kallar det egostyrt eftersom det finns en upplevelse av jag(ego) i varje tanke – varje minne, tolkning, åsikt, synpunkt, reaktion och känsla.

Det här är omedvetenheten, andligt talat. Ditt tänkande, innehållet i ditt sinne, är naturligtvis betingat av det förflutna: din uppfostran, kultur, familjebakgrund osv. Själva kärnan i all tankeverksamhet består av vissa repetitiva och bestående tankar, de känslor och reaktiva mönster som du identifierar dig starkt med . Denna varelse är i själva verket ”””Egot”””” :)

------------------------------------------------------

Svårt att förstå ? ja det tog några veckor för mig att verkligen fatta dessa rader, låt de bara passera och återkom och känn på dem en gång till så kanske det börjar lossna. Rekomenderar att läsa hela boken för att verkligen fatta vad Eckhart Tolle menar om inte det heller hjälper kan man lyssna på hela boken här: Boken heter " En Ny Jord" Eckhart Tolle

http://www.oprah.com/oprahsbookclub/Download-the-A-New-Earth-Web-Classes

där Eckhart avhandlar varje kap i boken var och ett för sig, och människor ringer in för att fråga en massa knepiga frågor och tolle ger glasklara svar som även en 14 åring förstår med kristallens klarhet. Egentligen är det busenkelt men våran föreställningsvärld i oss människor har inte sett oss själva på detta sättet i västvärlden. I Asien har man praktiserat detta i över 2500 år, så inget nytt under solen.

Om du efter detta finner det intressant börjar nästa steg på trappan, att göra verklighet av den teori som förmedlas av Eckhart Tolle, mycket av det han förmedlar finns att finna i Buddhismen. Eckhart förklarar buddhismen utan några sekteristiska inslag eller religiösa, Han visar oss bara det rena budskapet. Och om man vill ha tekniken till att lära känna sig själv så är vägen här : http://www.se.dhamma.org

Allt är rent tekniskt hur man lär känna sig själv utan religiösa inslag. Ungefär som att lära sig laga en motor utan att be till gudarna :)

Lycka till J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar