Note: 2010-07-21 Medvetenhet om egot


Föreställningen om dig själv, tankarna om dig själv, värderingarna om dig själv, fantasin om dig själv, dömandet av dig själv - Är en produkt av hjärnan som tänker och skapar mentala föreställningar om dig själv och den värld du lever i. Detta är det falska jaget som bara bygger på mentala processer i din hjärna, bilder. Bilden av dig själv är alltså skapad av dig själv i ditt tänkande om dig själv. Du själv och ditt verkliga jag finns bakom och bara betraktar dessa mentala processer.

Du är inte din historia eller dina tankar - Allt som har med det konstruerade jaget att göra kallas egot. Alltså ditt jag som du själv har konstruerat i dina tankar om dig själv.

Egot livnär sig på att leva i historien eller oroa sig för framtiden - Det lever aldrig i nuet. I nuet finns inget ego, bara närvaro utan tankeprocessen som tar människan antingen bakåt i tiden eller framåt i tiden, nuet har inget tidsperspektiv eftersom nu är nu....nuet är alltid just precis nu. Tid är en konstruktion av våran hjärna, tid är en konstruktion av människan.

Egot som bara är ett konstruerat jag av dig själv har inget med dig att göra.

Så vem är jag utan mina tankar och min historia ?

Du är medvetandet bakom dina tankar, medvetandet som betraktar det omedvetna jaget.

Om du säger att du är trött på dig själv, att du inte står ut med dig själv, uppmärksamma då att där finns 2 jag - Det som betraktar sig själv och den som är trött på sig själv.

Allt är i sin ordning, alla har 2 jag, ett konstruerat jag och ett verkligt jag.

För att testa sig själv och bli medveten om sina 2 jag - börja tänk på vad du tänker på. Då kommer du snart att förstå att tänkandet inte är du, du är den som är medveten om tänkandet.

Precis som hjärtat och lungorna sker allt på automatik - du behöver inte tänka på att andas eller att ditt hjärta ska slå. Likaså är det med de mentala processerna i hjärnan, alltså tänkandet. Det sker utan att du vill att det ska ske, så tänkandet går på automatik dyngnet runt året om hela livet. Att försöka stoppa tänkandet med kraftfull fokusering eller meditation är att misslyckas från första början. Det går inte att stoppa tänkandet, på sin höjd för någon minut om man har tränat länge. Du tänker ca 65 tusen tankar om dag - Frågan är om du har du varit med och bestämt och planerat vad du ska tänka i alla dessa 65 tusen tankarna som bara strömmar förbi?

Nää precis tankarna går bara runt och runt.

Ibland brukar man höra en röst i huvudet som säger och tycker en massa saker om vad som är bra eller dåligt. Eller att du inte är bra eller att du inte duger som du är. Detta är egot som talar - alltså tänkandet - The Mind egot - rösten i huvudet som talar om hur du ska tycka och värdera allt som sker där ute i verkligheten. Detta är då ditt ego som talar till dig --- OBS

" Det är detta som du tror att det är du och ditt verkliga jag" javisst är det svårt att börja tro att man inte är den man är - ja håller med fullständigt, i början är allt lite lustigt :)

Du själv uppfattar dig själv som dig själv genom ditt tänkande och minne - Men vad har vi kommit fram till så här långt ? Jo att du är inte dina tankar som du så starkt identifierar dig med och inte heller din historia.

Verkar det krångligt att förstå dessa ord?

Ja i början är det svårt att tro det skulle vara på det här sättet men redan för 2500 år sedan visste man att det fungerar så här med det falska jaget den vi tror att vi är och medvetandet bakom dessa mentala processer - Den verkligen är.

Det är bara genom själviakttagelse man kan bli medveten om sitt verkliga jag och du börja nu kanske för första gången lära känna dig själv på allvar.Detta kan bara ske genom meditation. Detta är inget som kan ske genom intellektet eftersom intellektet tillhör egot och är då bara en mental process -

I huvudet kan man aldrig vara här och nu.

Slutsatts: Du kan aldrig finna dig själv i ditt tänkande, tänkandet är bara en del av dig som håller på med medvetande, förnimmelser, urskiljning och reaktion. Egot är det fängelse som du lever i - tänkandets fängelse. Medvetenheten om detta fängelse ska göra dig fri. Man brukar säga Mind trapt. Allt styrs i ditt liv genom ditt tänkande och kraftfulla reaktioner av känslor gör att du gör inte det du vill utan du gör det känslan vill - Känslor-styrd.

Att vara styrd av sina känslor gör att man inte kan få självkontroll - Känslorna kontrollerar dig.

När du blir medveten så använder du ditt tänkande när du behöver tänka, nu kanske det är så att tänkandet använder dig??? ja så är det ofta.

"Man behöver inte tänka för att leva, men för att tänka behöver man leva."

Man blir levande när man avidentifierar sig själv med sina tankar och sin historia.

Lev nu, inte sen............... Resan kan börja

Buddaman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar