How do we break the habit of excessive thinking?

Vad är egot ?


När varje tanke helt och hållet fångar din uppmärksamhet, när du identifierar dig så mycket med rösten i ditt huvud och de känslor som åtföljer den, att du förlorar dig själv i varje tanke och varje känsla, då är du fullständigt identifierad med formen (formen är det fysiska verklighetn dit räknas oxå tankarna eftersom du tror du är det dina tankar säger dig :) ) och befinner dig därmed i egots grepp. egot är en samling av återkommande tankeformer och inlärda mentala och emotionella mönster som blivit ingjutna med en känsla av "jag", en upplevelse av dig själv.

Egots kärna
De flesta människor identifierar sig så fullständigt med rösten i huvudet – den ständiga strömmen av ofrivilliga och tvångsmässiga tankar och de känslor som åtföljer dem – att vi skulle kunna säga att dom är besatt av intellektet. Så länge som de är helt omedvetna om det här och tror att de är den som tänker. Men de är fångade i sina tankar.
Det här är det egostyrda tänkandet/sinnet. Vi kallar det egostyrt eftersom det finns en upplevelse av jag(ego) i varje tanke – varje minne, tolkning, åsikt, synpunkt, reaktion och känsla.

Det här är omedvetenheten, andligt talat. Ditt tänkande, innehållet i ditt sinne, är naturligtvis betingat av det förflutna: din uppfostran, kultur, familjebakgrund osv. Själva kärnan i all tankeverksamhet består av vissa repetitiva och bestående tankar, de känslor och reaktiva mönster som du identifierar dig starkt med . Denna varelse är i själva verket ”””Egot”””” :)

------------------------------------------------------

Svårt att förstå ? ja det tog några veckor för mig att verkligen fatta dessa rader, låt de bara passera och återkom och känn på dem en gång till så kanske det börjar lossna. Rekomenderar att läsa hela boken för att verkligen fatta vad Eckhart Tolle menar om inte det heller hjälper kan man lyssna på hela boken här: Boken heter " En Ny Jord" Eckhart Tolle

http://www.oprah.com/oprahsbookclub/Download-the-A-New-Earth-Web-Classes

där Eckhart avhandlar varje kap i boken var och ett för sig, och människor ringer in för att fråga en massa knepiga frågor och tolle ger glasklara svar som även en 14 åring förstår med kristallens klarhet. Egentligen är det busenkelt men våran föreställningsvärld i oss människor har inte sett oss själva på detta sättet i västvärlden. I Asien har man praktiserat detta i över 2500 år, så inget nytt under solen.

Om du efter detta finner det intressant börjar nästa steg på trappan, att göra verklighet av den teori som förmedlas av Eckhart Tolle, mycket av det han förmedlar finns att finna i Buddhismen. Eckhart förklarar buddhismen utan några sekteristiska inslag eller religiösa, Han visar oss bara det rena budskapet. Och om man vill ha tekniken till att lära känna sig själv så är vägen här : http://www.se.dhamma.org

Allt är rent tekniskt hur man lär känna sig själv utan religiösa inslag. Ungefär som att lära sig laga en motor utan att be till gudarna :)

Lycka till J

Note: 2010-07-21 Medvetenhet om egot


Föreställningen om dig själv, tankarna om dig själv, värderingarna om dig själv, fantasin om dig själv, dömandet av dig själv - Är en produkt av hjärnan som tänker och skapar mentala föreställningar om dig själv och den värld du lever i. Detta är det falska jaget som bara bygger på mentala processer i din hjärna, bilder. Bilden av dig själv är alltså skapad av dig själv i ditt tänkande om dig själv. Du själv och ditt verkliga jag finns bakom och bara betraktar dessa mentala processer.

Du är inte din historia eller dina tankar - Allt som har med det konstruerade jaget att göra kallas egot. Alltså ditt jag som du själv har konstruerat i dina tankar om dig själv.

Egot livnär sig på att leva i historien eller oroa sig för framtiden - Det lever aldrig i nuet. I nuet finns inget ego, bara närvaro utan tankeprocessen som tar människan antingen bakåt i tiden eller framåt i tiden, nuet har inget tidsperspektiv eftersom nu är nu....nuet är alltid just precis nu. Tid är en konstruktion av våran hjärna, tid är en konstruktion av människan.

Egot som bara är ett konstruerat jag av dig själv har inget med dig att göra.

Så vem är jag utan mina tankar och min historia ?

Du är medvetandet bakom dina tankar, medvetandet som betraktar det omedvetna jaget.

Om du säger att du är trött på dig själv, att du inte står ut med dig själv, uppmärksamma då att där finns 2 jag - Det som betraktar sig själv och den som är trött på sig själv.

Allt är i sin ordning, alla har 2 jag, ett konstruerat jag och ett verkligt jag.

För att testa sig själv och bli medveten om sina 2 jag - börja tänk på vad du tänker på. Då kommer du snart att förstå att tänkandet inte är du, du är den som är medveten om tänkandet.

Precis som hjärtat och lungorna sker allt på automatik - du behöver inte tänka på att andas eller att ditt hjärta ska slå. Likaså är det med de mentala processerna i hjärnan, alltså tänkandet. Det sker utan att du vill att det ska ske, så tänkandet går på automatik dyngnet runt året om hela livet. Att försöka stoppa tänkandet med kraftfull fokusering eller meditation är att misslyckas från första början. Det går inte att stoppa tänkandet, på sin höjd för någon minut om man har tränat länge. Du tänker ca 65 tusen tankar om dag - Frågan är om du har du varit med och bestämt och planerat vad du ska tänka i alla dessa 65 tusen tankarna som bara strömmar förbi?

Nää precis tankarna går bara runt och runt.

Ibland brukar man höra en röst i huvudet som säger och tycker en massa saker om vad som är bra eller dåligt. Eller att du inte är bra eller att du inte duger som du är. Detta är egot som talar - alltså tänkandet - The Mind egot - rösten i huvudet som talar om hur du ska tycka och värdera allt som sker där ute i verkligheten. Detta är då ditt ego som talar till dig --- OBS

" Det är detta som du tror att det är du och ditt verkliga jag" javisst är det svårt att börja tro att man inte är den man är - ja håller med fullständigt, i början är allt lite lustigt :)

Du själv uppfattar dig själv som dig själv genom ditt tänkande och minne - Men vad har vi kommit fram till så här långt ? Jo att du är inte dina tankar som du så starkt identifierar dig med och inte heller din historia.

Verkar det krångligt att förstå dessa ord?

Ja i början är det svårt att tro det skulle vara på det här sättet men redan för 2500 år sedan visste man att det fungerar så här med det falska jaget den vi tror att vi är och medvetandet bakom dessa mentala processer - Den verkligen är.

Det är bara genom själviakttagelse man kan bli medveten om sitt verkliga jag och du börja nu kanske för första gången lära känna dig själv på allvar.Detta kan bara ske genom meditation. Detta är inget som kan ske genom intellektet eftersom intellektet tillhör egot och är då bara en mental process -

I huvudet kan man aldrig vara här och nu.

Slutsatts: Du kan aldrig finna dig själv i ditt tänkande, tänkandet är bara en del av dig som håller på med medvetande, förnimmelser, urskiljning och reaktion. Egot är det fängelse som du lever i - tänkandets fängelse. Medvetenheten om detta fängelse ska göra dig fri. Man brukar säga Mind trapt. Allt styrs i ditt liv genom ditt tänkande och kraftfulla reaktioner av känslor gör att du gör inte det du vill utan du gör det känslan vill - Känslor-styrd.

Att vara styrd av sina känslor gör att man inte kan få självkontroll - Känslorna kontrollerar dig.

När du blir medveten så använder du ditt tänkande när du behöver tänka, nu kanske det är så att tänkandet använder dig??? ja så är det ofta.

"Man behöver inte tänka för att leva, men för att tänka behöver man leva."

Man blir levande när man avidentifierar sig själv med sina tankar och sin historia.

Lev nu, inte sen............... Resan kan börja

Buddaman

Ashes and Snow


Här kan man se hela filmen :)


HOME

Den absolut vackraste film jag någonsin sätt och den som har skapar mest tårar.... Hela filmen kan man se här på länken under:

http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=related

In 200,000 years on Earth, humanity has upset the balance of the planet, established by nearly four billion years of evolution. The price to pay is high, but it's too late to be a pessimist: humanity has barely ten years to reverse the trend, become aware of the full extent of its spoliation of the Earth's riches and change its patterns of consumption.


Självbilder styr hur vi mår i livet


Självbilder styr hur vi mår i livet

En negativ självbild kan bidra till att människor ramlar rakt ner i ett svart hål. Men, enligt psykoterapeuten och författaren Marta Cullberg Weston, går det att styra över de negativa inre tankarna och inse att man inte är något hjälplöst offer. – Vi kan alla få ett gott liv om vi lär känna våra inre självbilder, säger hon.

Dokusåpor. Förnedringsteve. Talangtävlingar. Kroppsfixering. Programledarjobb. Skönhetsoperationer.
Att många så desperat vill synas för att känna att de finns – det kallar Marta Cullberg Weston för självkänslostress: Vi lägger vikt vid det yttre i jakten på att bygga upp den egna självkänslan. Men på lång sikt kan vi bara få ett gott liv om vi lär känna det som ligger ytterligare en bit in, nämligen våra inre självbilder, förklarar hon.
– Människor pratar hela tiden om självkänsla, men jag har fått klart för mig att bakom den ligger alltid självbilder. Det är dessa som styr våra liv och hur vi mår, säger Marta Cullberg Weston, psykoterapeut och författare.

Efter en handfull tidigare böcker kom hon i september ut med Ditt inre centrum. Om självkänsla, självbilder och konturen av ditt själv (Natur och kultur). Till saken hör att hon bott tio år i USA – ett land där folk får ett begränsat antal terapitimmar på sin försäkring. 15 gånger, that's it. Så hon tog fasta på sin utbildning i symboldrama och bad klienterna tänka i symboler – ”för då går arbetet fortare”:
– Då får de kontakt med tidiga självbilder och hamnar rakt ned i sin personliga historia. Inre bilder för upp känslor så det bara … svosch … säger Marta Cullberg Weston och gör ett ljud för att illustrera farten.
– Den inre världen har lagrats i form av bilder, som alla är ihakade i olika känslor. De hör så intensivt ihop med varandra. Så det gäller att hitta det där inre bildpaketet, där finns dofter, minnen, allt!

Marta Cullberg Weston definierar självkänsla som ett resultat av en mängd olika, inre självbilder som vi bär med oss och som ger oss just en känsla för oss själva. Positiva respektive negativa självbilder är nämligen helt avgörande för om vi tycker vi är värdefulla, värda att bli älskade – av både andra och oss själva.
Hur får man syn på det här inre bildpaketet? Ett sätt att är att låta klienten tänka på en blomma. Vilken sort är du? undrar Marta Cullberg Weston. En kvinna hon haft i terapi föreställde sig en gerbera, den där stora ringblomman med stjälken lindad i ståltråd – som om hon var avskuren från rötterna och inte kunde bära sig själv. Hon stod mitt i en livskris och såg sig som en som behövde stöd, näring och förankring.
– Blommans symbolvärde ger just den där starka känslan av hur man ser på sig själv i nuläget, säger Marta Cullberg Weston. Den självbild som är mer konstant underliggande kommer fram i ett längre arbete med inre bilder och tar tid innan den får gestalt.

Som terapeut har hon sett många bära på ett sårat, inre barn som de kan få kontakt med just genom symboldramat. Då kan hon be klienten blunda och färdas till barndomsminnena, till exempel så här: Du är fem år, en dörr öppnas och du står i ditt föräldrahem. Vad händer?
Självbilderna byggs nämligen in genom de speglingar som barnet får i alla vardagliga situationer tillsammans med föräldrarna – ofta långt innan vi hunnit få ett språk.
– När föräldrarna svarar på våra behov som barn upptäcker vi oss själva – vi får syn på våra egna konturer. Det bästa för barnet är att det får hjälp med att sätta ord på alla sina känslor och att dessa accepteras utan negativa värderingar.
Men också när föräldern inte svarar alls på barnets reaktioner sker en spegling, menar hon. Särskilt svårt är det om någon av föräldrarna dricker eller är deprimerad, för ett barn som känner sig negligerat tolkar situationen till en negativ bild av sig själv. ”Jag duger inte, det är något fel på mig, jag är inte värd att älskas …” Dessa bilder ligger ofta kvar på djupet och påverkar oss även som vuxna.
– Men de bygger på missuppfattningar, konstaterar Marta Cullberg Weston. Små barn längtar efter att förstå sin omvärld men gör ofta feltolkningar, som att ta på sig skulden när föräldrarna inte speglar dem. Det ställer till problem, men betyder knappast att de inte älskar sina barn!

Feltolkningen, ”jag är inte värd att älskas”, kan bidra till en ständig självkritik som Marta Cullberg Weston känner igen hos dem som terroriseras av dålig självkänsla. Många är så vana vid att leva med dessa tankar att de inte märker dem – ”som att ha P3 på för jämnan”, som hon säger. Därför är det viktigt att få stopp på denna inre, negativa dialog som hon menar ständigt undergräver självkänslan.
– Negativa självbilder kan också bidra till att människor ramlar rakt ned i nattsvarta hål av förtvivlan eller oro. Jag brukar likna det vid en metkrok från nuet som hakar i känslor från långt tidigare i livet, något som med det lilla barnets perspektiv var förödande.
När man upptäcker vad som gör att man reagerar oproportionerligt starkt kanske man själv kan börja läka den ursprungliga orsaken, förklarar Marta Cullberg Weston. Vad hände i barndomen? Det gäller att upptäcka vilka gropar man brukar ramla
i, kravla sig upp och tala med sig själv i en positiv, inre dialog.
– Kanske inser man att det går att styra de inre tankarna, att man inte är något hjälplöst offer.

Hur gör man?
– Det är ofta livskriser som är startpunkten för arbetet att förstå sig själv. Visst, det håller vi på med hela livet, att förstå oss själva bättre. Men ibland stöter vi på saker som gör att vi verkligen kan åstadkomma en förändring.
Det handlar om försvaren som vi utvecklat mot den smärta vi upplevde i barndomen, och att dessa bara har en viss hållbarhetstid, förklarar Marta Cullberg Weston. Rätt vad det är har vi inte en chans att undvika det som gör ont inuti. Ofta kan det bero på att partnern eller någon annan trycker på en viss känslomässig knapp. ”Tyvärr”, som hon tillägger.

Tyvärr? Är det inte bara bra?
– Nej, jag säger tyvärr – eftersom folk sällan jobbar med det. Då blir upplevelsen bara en massa smärtsamma känslor utan förändring. Men den som lyckas förbättra sin självkänsla får energi över i stället för att bli så totalupptagen av sig själv som man blir med en ständig, kritisk dialog inombords.

Om man har stora, otillfredsställda behov från barndomen?
– Då kan det bli jättejobbigt för partnern. Det brukar jag kalla för att man har hål i skeden: Hur mycket man än matar sig, rinner näringen ut på vägen. Den negativa självbilden gör att man inte vågar lita på den bekräftelse man får från omgivningen och så behöver man ständigt mera, säger hon.

Ibland under vårt samtal tänker jag på människor som verkar ha en ganska god självkänsla, för att i nästa stund se samma person med en dålig självkänsla. Hur hänger det ihop?
– Det är oerhört förenklat att tala om antingen god eller dålig självkänsla, utbrister Marta Cullberg Weston. Även med i huvudsak god självkänsla kan man ha sårbara punkter, sådana som får en i gungning. Jag tycker snarare att vi alla bär på ett självbildsbibliotek, där olika bilder aktualiseras i olika lägen.
Vilken grundstämning vi har beror på hur huvuddelen av självbilden ser ut. Sårbara punkter handlar om att vi fixerats vid en punkt i utvecklingen, där smärtsamma ursprungskänslor kastar ner oss i fallgropar och nattsvarta hål. Först när vi blir medvetna om sådana ursprungskänslor kan vi lära oss att läka dem och kompensera för dem. Med åren tenderar vi också att acceptera oss själva bättre.

Att förbättra sin självkänsla är för Marta Cullberg Weston detsamma som att arbeta för att få ett gott liv. Det är då vi har en chans att bli vuxna och visa personer som kan bottna i sig själva. Och om man har en god självkänsla kan man sätta gränser, då låter man sig inte behandlas illa, poängterar hon.
– Det är underbart att se när människor får syn på sina negativa självbilder och inser att dessa kan bero på vantolkningar. Det är som en revolution, den stund de kommer ner till kärnan och kan tycka om sig själva! Man kan säga att de har hittat hem.