Stort sug efter mindfulness
Mindfulness på schemat, som ett sätt att bli en bättre forskare, en mer närvarande förälder eller något att använda inom vården. Petra Holmberg är en av många läsare som har hört av sig efter Insidans artikelserie ”Här och nu”. Hon skriver:
”Vilket bra ämne för en serie! Vill bara säga att jag och många andra finner så mycket värdefullt i detta med medveten närvaro.”
Läsaren Elin blev berörd av artiklarna om hur barn kan hjälpa föräldrar att bli mer närvarande i nuet. Hon överrumplades av tårar, skriver hon. ”Som förälder vill man helt enkelt för mycket och tappar förmåga till den lilla leken. Klokhet och närvaro i tystnad är en typ av föräldraskap som jag börjar tro på. Jag tror att många med mig verkligen behöver handledning i detta.” En annan läsare, Urban, tycker att det är synd att få förespråkar mindfulness som ett sätt att främja psykisk hälsa.
”Om någon känner sig deppig skrivs det ut antidepressiv medicin för att det går snabbt. Jag tycker att man borde införa psykologi redan i högstadiet – psykologi hjälper unga att se hur tankar påverkar hur vi ser oss själva.”
En av dem som intervjuades i artikelserien var hjärtläkaren och stressforskaren Walter Osika. Han deltog även i en chatt på nätet med läsarna. Frans undrade om mindfulness kan vara bra mot depressioner.
Walter Osika svarade att det finns en hel del forskning som visar att mindfulnessbaserad terapi i grupp har goda effekter vid depression. ”Man blir medveten om sina tankar och känslor, och upptäcker att man inte är sina tankar och känslor utan att man har dessa. Det liknar kognitiv beteendeterapi, men med en öppen närvaro.”
Flera inom vården har hört av sig och berättat om positiva effekter av mindfulness. När personalen på nio arbetsplatser inom landstinget i Norrbotten fick öva sig i att vara mer närvarande i nuet minskade stressen på jobbet. Även sömnen förbättrades.
Deltagarna upplevde andra positiva effekter. Flera skattade sin hälsa som god, färre kände sig pressade under arbetspassen och andelen ”sjukligt trötta” minskade.
På många håll brottas vården med en kärv ekonomi. Inom till exempel landstinget i Västernorrland ska personalen bantas. Sjukhuset i Sundsvall kommer att minska antalet anställda med 700 personer. Förändringarna har lett till en stark oro och att många känner sig pressade. Nu bjuds all personal in till introduktionsdagar i mindfulness för att få inblick i en metod som ska minska stressen.
Runt om i landet arrangeras kurser i mindfulness för personer som lider av smärta, är stressade eller vill lära känna sig själva bättre. Elisabeth har under många år haft mycket ont i sina leder. Och livet har ofta känts ganska meningslöst.
– Under en kurs i mindfulness lärde jag mig att fokusera på det positiva i tillvaron. Nu går jag i en studiecirkel i broderi och är med i en läsecirkel. Ja, jag är som en ny människa – fast lederna gör ont
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar